سلطان محمود غزنوی در سال 360 ه.ق در یکی از شهرهای افغانستان به نام (غزنین ) به دنیا آمد و 61 سال عمر کرد .
یکی از لقب های او (غازی ) است که به خاطر زادگاهش به این نام ملقب شد .
سلطان محمود به لحاظ مذهبی حنفی متعصبی بود که به شدت اسماعیلیان و شیعیان را قتل عام می کرد .او مردی حریص و ثروت طلب بود و برای به دست آوردن ثروت کشورگشایی می کرد .او لشکر کشی های متعددی به هندوستان داشت و به غارت معابد و بت خانه ها می پرداخت و به یکی از شهرهای معروف در کناره غربی هند به نام ( سومنات ) حمله کرد و معبد عظیم آن شهر را ویران کرد.
در شهر سومنات در گجرات هندوستان ,بت پرستان معبد بسیار شکوهمندی ساخته بودند که به معبد سومنات شهرت داشت , سلطان محمود غزنوی در سال 416 ه.ق با فتح سومنات این بت خانه را خراب کرد.
بت پرستان برای فریب و جلب نظر مردم سقف بت خانه و چهار دیوار آن را با سنگ های مغناطیسی و با اصول موازنه طوری ساخته بودند که یکی از بت ها بدون اینکه به جایی متصل باشد در هوا به شکل ایستاده معلق بود . سلطان محمود وقتی آن را دید متعجب شد و تصور کرد که این یکی از عجایب است و موجب گمراهی مردم می شود . از دانشمندان زمان خواست تا راز آن را کشف کنند . حکما متوجه شدند که این بت خانه با سنگ های مغناطیسی ساخته شده است و میزان ها بطور دقیق تنظیم شده اند که بر اثر جذب آن سنگ ها بطور مساوی ,آن بت در هوا ایستاده است . شاه دستور داد یکی از دیوارها را خراب کردند در نتیجه موازنه بر هم ریخت و بت بر زمین افتاد .
سلطان محمود در طی 24 سال چندین بار به قسمت های مختلف هندوستان به بهانه جهاد با کفار لشکرکشی کرد اما هدف اصلی او غارت ثروت هندوستان بود .
سلطان محمود به شاعران توجه ویژه ای داشت و مجالس شعری ترتیب می داد که چهارصد شاعر در دربار او آمد و شد داشتند .
او در سال 420 به ری رفت و گنجینه های ارزشمند این شهر را تصاحب کرد و کتاب خانه بزرگ مجدالدوله را با این بهانه که کتاب های گمراه کننده در زمینه نجوم و حکمت هستند به آتش کشید . سلطان محمود بر اثر بیماری سل در سن 61 سالگی از دنیا رفت.